miercuri, 5 februarie 2014

Pozitia corecta pe bicicleta.

 

   Daca in articolul trecut am vazut ce SA folosim la bicicleta noastra, acum este timpul sa invatam cum sa reglam corect pozitia acesteia si modul in care suntem noi pozitionati pe bicicleta.
   In prezent cele mai multe biciclete sunt o capodobera a tehnologiei si inovatiei, cu toate acestea, o reglare necorespunzatoare a seii si o pozitie gresita pe bicicleta poate duce la o plimbare dezamagitoare. Montarea corecta a seii, asigura un confort maxim si o plimbare cu minim de efort. O pozitionare gresita a modului in care stam pe bicicleta sau cum am intalnit la unii ciclisti, pedalau cu "genunchi la piept"- poate provoca dureri musculare si dureri ale genunchilor sau amorteli.
   Pozitia unui ciclist pe bicicleta este rezultatul mai multor componente, cum ar fi marimea cadrului, pipa si lungimea acesteia, ghidonul, saua si tija de sa. Dimensionarea gresita a pipei sau o pozitie a seii prea in spate/fata , o tija prea sus sau prea jos pozitionata nu va duce decat la o pedalare cu dureri ale spatelui, maini amortite, picioare obosite si performante scazute.

Dimensiunea cadrului. 

   Referitor la aceasta componenta alegerea marimii corecte in functie de inaltimea noastra este relativ simpla, cei mai multi producatori furnizeaza un tabel de marimi pentru modelul de bicicleta propriu vandut. Este suficient sa consultati un astfel de tabel inainte de alegerea bicicletei. Marimile cadrului sunt prezentate in cm sau toli, fiind suficient sa alegem dimensiunea corespunzatoare inaltimii noastre. Dimensiunea generala a cadrului reprezinta lungimea de la monobloc la cheita de sa. In unele cazuri producatorul ofera si o marime nominala, astfel putem alege marimea cadrului corespunzatoare marimii hainelor.Aceste marimi difera de la producator la producator cat si de la o bicicleta la alta, de exemplu: la o bicicleta de sosea ( cursiera , trekking ) dimensiunile vor fi altele decat la o bicicleta de cross-country(XC) sau downhill(DH); daca ciclistul are o inaltime cuprinsa intre 1,70 - 175m, la o bicicleta de sosea se potriveste o lungime a seat-tube-ului( tubul cadrului in care intra tija de sa) sau lungimea masurata de la monobloc la cheita de sa, cum am mentionat mai sus, de 53cm pe cand la o bicicleta de XC lungimea acestuia este de 46cm. Un alt mod in care puteti verifica daca o bicicleta va este potrivita ca marime este urmatorul: cu talpile picioarelor fixate plat pe suprafata solului top-tube-ul( tubul cadrului care uneste partea de sus a gatului furcii cu seat-tube-ul) ar trebui sa treaca lejer printre picioarele dvs. cu un cm sau doi de spatiu liber, de aceea unii producatori spun ca exista o corelare mai mare intre marimea cadrului si lungimea picioarelor decat inaltimea ciclistului.



Inaltimea seii. Pozitia seii inspre fata-spate.

   Tija de sa este componenta care ne ajuta sa reglam inaltimea seii, astfel putem regla pozitia acesteia in functie de domeniul de utilizare al bicicletei corespunzatoate marimii noastre. O tija de sa va avea o lungime mai mare intre cheita si sa la o bicicleta de XC fata de o bicicleta de sosea, inaltimea la care fixam saua o determinam in mai multe moduri.O tija de sa este formata din doua zone, o zona utila, pe care o putem folosi in functie de cat dorim sa inaltam saua si o parte de fixare in cadru(seat-tube) marcata la o valoare minima. O strangere a tijei de sa sub aceasta valoare poate provoca fisurarea cadrului in zona cheitei sau indoirea tijei de sa.

   Inaltimea seii o determinam cel mai simplu in felul urmator: 
-pozitionam bicicleta langa perete, ne asezam in sa cu piciorul pe pedala, bratul drept sau stang al angrenajului pedalier sa fie pozitionat pe aceeasi axa cu seat-tube-ul cadrului, unde pedala se afla in partea de jos, fixam calcaiul piciorului in pedala cu piciorul perfect intins. Acum putem fixa tija de sa pe inaltime strangand bine cheita tijei de sa. In timpul pedalarii piciorul va avea un unghi de aprox. 30 grade. 

   Pozitionarea seii inspre fata-spate. Pentru aceasta pozitionare a seii vom avea nevoie de un "fir cu plumb", aceasta unealta o gasiti in magazinele cu materiale de constructii si se face in felul urmator:
-se aduce talpa piciorului(pus in pedala in pozitia in care am pedala normal) paralela cu solul,bratul angrenajului pedalier sa fie de asemenea paralel cu solul, se fixeaza un capat al firului cu plumb deasupra genunchiului si se lasa liber sa treaca peste genunchi in jos, varful indicat de fir trebuie sa se intersecteze cu axul pedalei. Daca acesta este in fata axului pedalei vom deplasa saua mai in spate, daca este in spatele axului vom deplasa saua mai inspre fata.  



     O alta metoda prin care putem determina pozitia seii atat pe inaltime cat si fata-spate potrivita fiecaruia dintre noi este urmatoarea:
Pozitionarea fata-spate a seii.
-cu sinele seii libere in prindere fixam cotul in varful seii apoi intindem bratul pana atingem cu varful degetului mijlociu gatul furcii sau capatul pipei.Apoi strangem surubul de sub sa.

Pozitionarea pe inaltime.
-cu tija de sa slabita din cheita, trecem peste sa bratul drept sau stang, fixand usor varful seii intre brat si torace, intindem bratul perfect astfel incat cu degetul mijlociu sa atingem partea superioara a monoblocului, Apoi strangem cheita tijei de sa.

   Medicii recomanda ca in timpul pedalatului spatele sa ramana drept iar soldurile sa nu flexeze in sa. Saua este bine potrivita pe inaltime atunci cand piciorul ajungand cu pedala in pozitia cea mai de jos are un unghi de 30 grade. O sa reglata prea in spate iti va da o pozitie aplecata in fata iar una fixata prea in fata o pozitie foarte ridicata, cu o rezistenta mare la inaintare. In acest moment avem fixata saua atat pe inaltime cat si fata-spate. Se recomanda la fixarea seii sa se foloseasca un boloboc pentru planeitate, astfel putem fi siguri ca saua este perfect dreapta.

Lungimea si inaltimea pipei.

   Intre pozitia seii si pipa ghidonului exista o conexiune in ceea ce priveste lungimea sau inaltimea acesteia. Inaltimea pipei impreuna cu valoarea inaltimii ghidonului(riser-ul ghidonului) ne ofera fie mai mult confort, atunci cand sunt pozitionate mai sus(biciclete de oras si trekking) fie o aerodinamica mai buna la o pozitionare mai joasa(biciclete de sosea). Avand saua fixata atat pe inaltime cat si fata-spate, atunci cand privim, urcati in sa, in josul rotii din fata a bicicletei axul acesteia trebuie sa fie in acelasi plan cu ghidonul. Pipele sunt de doua feluri, fixe si reglabile pe inaltime. La cele fixe putem regla inaltimea prin adaugarea sau scoaterea de distantiere de pe gatul furcii, fapt intalnit mai des la furcile over-size cu gat de 1.1/8 sau 1.5 toli, si prin introducerea sau scoaterea pipei care se fixeaza in interiorul gatului furcilor de 1.0 toli cu nuca de fixare intalnite la modele mai vechi.


   In prezent cateva site-uri de pe internet destinate ciclismului pun la dispozitia utilizatorilor un calculator pentru marimile si reglajul diferitelor componente ale bicicletei. Cei de la Competitivecyclist.com ofera cu acces gratuit acest calculator, aveti link-ul atasat mai jos, astfel prin introducerea masuratorilor cerute veti obtine marea parte a setup-ului bicicletei dvs.



   Pozitionarea ghidonului si a pipei este recomandata de catre unele site-uri pentru biciclete(bikeadvisor.com),cat si de catre ciclisti profesionisti si producatori sa fie facuta cu aprox. 8-10 cm mai jos decat pozitia seii. Pentru unii biciclisti poate fi incomod de aceea setup-ul ghidonului si a pipei uneori facandu-se dupa bunul plac al ciclistului, in pozitia in care acesta se simte confortabil pe bicicleta.
   Pozitionarea pipei si a ghidonului cat si a seii, asa cum aminteam si mai sus, difera de la un tip de bicicleta la altul, in functie de destinatia acesteia. Daca ati reusit sa reglati bicicleta asa cum se recomanda dimensiunilor dvs. nu va ramane decat sa faceti cateva ture, astfel puteti ajusta eventualele mici caracteristici ale acesteia incat sa vi se potriveasca perfect.Plimbare placuta!

   

6 comentarii: